werkwijze

Sala de Lana betekent wolkamer.  Hier maak ik viltkleden sinds 2014, afdrukken van planten en weefsels in 3D vorm.


Voor de kleden gebruik ik ruwe wol die wordt bewerkt met verschillende technieken.

Ik vind het mooi als het natuurlijke karakter van de wol behouden blijft. Daarom spin ik grof en verf ik met natuurlijke verfstoffen.


De meeste wol komt van lokale schapenhouders. Wol is hernieuwbaar, geluid isolerend en brandwerend. Een kleed geeft warmte, zachtheid en iets van buiten naar binnen in huis. Daarnaast gebruik ik andere vezels en restmaterialen. De veelzijdigheid van natuurlijke grondstoffen blijft me verbazen en boeien.


Ik gebruik het liefst materialen die ik dichtbij kan vinden. Soms pluk ik planten uit de berm. Gewone wilde planten zijn prachtig om af te drukken. Sommige planten bevatten verfstof. Deze groeien in mijn enigszins wilde tuin, naast andere planten met bladeren die geschikt zijn om mee te vlechten.


Het is een wereld waarin ik mijn werkelijke interesse heb ontdekt. De wereld van de natuur, en hoe die door de tijd heen de mensen aan een bestaan heeft geholpen.

Spinnen, weven, vlechten, vilten

DSCF9829_edited1

Het blijft verbazen om een draad te maken uit losse vezels, een weefsel door draden te vlechten of vilt te maken met alleen wrijving en water en zeep. Het zijn haast meditatieve handelingen die het hoofd leeg kunnen maken.

Verven met natuurlijke stoffen

20191020_124906

Natuurlijke verfstoffen komen voor in planten en bomen, paddenstoelen en korstmossen. In enkele gevallen worden ze uit in insecten gewonnen, zoals cochenille, een luis die op een cactus leeft. Of uit aarde.

De kunst van het verven met natuurlijke stoffen is bijna verdwenen door de uitvinding van synthetische kleurstoffen, maar gelukkig niet geheel vergeten. Want de kleuren die ermee verkregen  kunnen worden zijn rijk en complex.

  

Nature print

IMG_20210424_122240
IMG_20210423_173225
IMG_20230406_153421

Door het gebruiken van planten voor mijn werk, onstond de behoefte om de planten zelf af te drukken. Hiervoor gebruik ik de techniek van de nature print. De planten worden met inkt of verf gekleurd en daarna afgedrukt. Dit kan met behulp van een pers, maar ook met de hand.

Ik gebruik hiervoor inkt uit een tube, die ik meng. De nature print geeft veel details van een plant, als een foto bijna. Het is een techniek met veel historie.